divendres, 20 d’abril del 2018

La PASUCat fa 5 anys! (de lluita per la sanitat universal)


Des de la PASUCat portem ja 5 anys lluitant contra el Reial Decret Llei (RDL)16/2012  per garantir una sanitat universal per a tots i totes a Catalunya, sense cap discriminació per la situació administrativa de les persones.

Aquest RDL 16/2012, aprovat un 20 d’abril tot just fa 6 anys, va deixar fora del sistema sanitari milers de persones que van perdre la targeta sanitària.

Les accions de resistència i denúncia de la societat davant de l’exclusió sanitària han contribuït de manera rellevant a què la majoria de les comunitats autònomes hagin optat per mecanismes i normatives per pal·liar els efectes d’aquest Reial Decret Llei.

A Catalunya, entre tots/es hem aconseguit que el Parlament aprovés la Llei d’Universalització de l’Assistència Sanitària,amb càrrec a fons públics, a través del Servei Català de la Salut  que permet que tothom que estigui empadronat a Catalunya rebi atenció sanitària. Això és un gran salt, però ara queda vigilar per garantir que la normativa s’apliqui sense arbitrarietats perquè no en quedi ningú exclòs/a.

Malgrat l’aprovació d’aquesta llei, els casos de vulneracions del dret a la salut han estat continus a Catalunya. Des de la PASUCat hem denunciat les barreres per obtenir la targeta sanitària i el cobrament il·legal de l’atenció urgent als diversos hospitals públics catalans. Podeu revisar aquestes denúncies al Recull de prensa de la nostra web.

Malauradament, el Govern espanyol ha impugnat davant del Tribunal Constitucional aquesta  llei catalana, fet que ha aixecat diverses protestes dins de col·lectius de professionals de la salut. Considerem positiu qualsevol acció i manifest en suport de la universalització de la sanitat a Catalunya, però recordem que aquesta llei no és suficient per garantir-la, si no ve acompanyada d’un reglament que asseguri el seu total compliment a tots els centres sanitaris públics de Catalunya.

Volem recordar que el Reial Decret Llei 16/2012, elaborat pel govern del PP, va modificar el nostre sistema sanitari públic, el qual va passar de ser un sistema estatal de salut amb cobertura universal a un sistema que deixava fora de cobertura diferents col.lectius (persones en situació administrativa irregular i d’altres) tractant de lligar ideològicament el dret a l’atenció sanitària a la situació laboral i a la vinculació a la seguretat social, tot i que el sistema sanitari al nostre país es finança a través dels pressupostos generals de l’Estat. No tornarem a recuperar els drets que teníem fins que no s'anul·li l'esmentat RDL.

Per això la PASUCat seguirà treballant: per aconseguir una sanitat pública i realment universal, denunciant l'exclusió, acompanyant les persones excloses i desobeint perquè siguin ateses, amb la derogació del RDL 16/2012 com a horitzó.



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada