dimarts, 31 de març del 2015

Persones migrants i salut: programa Latituds de TV3 amb la PASUCat

Les malalties no tenen fronteres en una societat globalitzada. Les entitats socials s'organitzen perquè els col·lectius més vulnerables, com les persones migrants, tinguin accés a la sanitat pública.

 

http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/latituds/immigrants-i-salut/video/5488033/

 
http://www.ccma.cat/tv3/alacarta/latituds/immigrants-i-salut/video/5488033/

 

dissabte, 14 de març del 2015

La PASUCat denuncia a TV3 que es cobra l'atenció d'urgències a persones sense targeta sanitària

http://www.ccma.cat/324/una-plataforma-ciutadana-denuncia-70-casos-en-que-es-cobra-latencio-durgencies-a-persones-sense-targeta-sanitaria/noticia/2649575/

Salut assegura que només presentant una queixa a un servei d'atenció al ciutadà o al telèfon 061, el problema s'ha de resoldre fàcilment

La plataforma per una atenció sanitària universal a Catalunya recull 70 casos en què Salut ha intentat cobrar serveis inclosos en la cobertura sanitària pública a immigrants.

Fa prop de tres anys que la normativa espanyola va excloure de la targeta sanitària les persones sense permís de residència o les que no estiguin donades d'alta a la Seguretat Social. Va ser arrel del polèmic reial decret del 20 d'abril del 2012 que plantejava mesures urgents per garantir la sostenibilitat del sistema de salut.

A Catalunya, tot i les restriccions de la llei espanyola, qualsevol persona, encara que estigui en situació irregular, si fa tres mesos que està empadronada al país, té dret a la targeta sanitària.
I en qualsevol cas sempre s'ha d'atendre tothom en una urgència, també a les dones embarassades i els menors d'edat.

Ara, la plataforma per una atenció sanitària universal a Catalunya afirma que sí es fa aquesta atenció al malalt, però que no sempre és gratuïta. N'ha recollit almenys 70 casos. Una xifra petita davant els 117.000 casos reconeguts que segons el reial decret no haurien d'haver entrat en la cobertura pública però que a Catalunya sí s'han atès.

Uns casos que el Departament de Salut atribueix a errors puntuals. Salut assegura que només presentant una queixa a un servei d'atenció al ciutadà o al telèfon 061, el problema s'ha de resoldre fàcilment.

Però des de la plataforma es creu que no els arriben la majoria de casos d'immigrants o gent sense recursos als que se'ls vol cobrar l'atenció sanitària i que aquesta setantena de casos que tenen registrats són només la punta de l'iceberg.

dijous, 5 de març del 2015

La Marea Blanca a Catalunya Reclama una Sanitat Universal en el seu moment de Constitució

En el marc d’una sessió del Parlament Ciutadà celebrat al Paraninf de la Facultat de Medicina de la UB, (Hospital Clínic), el passat dissabte 28 de febrer  va néixer la Marea Blanca de Catalunya, Marea de Salut per a totes, como a espai comú de mobilització, confluència i coordinació de la defensa de la salud i la sanitat a Catalunya.

La Marea Blanca de Catalunya exigeix des de la seva constitució que a Catalunya hi hagi una Sanitat Universal, per tots i totes.


En aquest video podeu veure la intervenció de la  Plataforma per una Atenció Sanitària Univeral a Catalunya, la PASU_Cat , a partir de 1.52.45


Declaració institucional - Marea Blanca de Catalunya

Avui dia 28 de febrer de 2015, la majoria d’organitzacions polítiques i socials vinculades a l’àmbit sanitari ens hem reunit a la Facultat de Medicina de l’Hospital Clínic de Barcelona per celebrar una sessió del Parlament Ciutadà.