dimarts, 16 de juny del 2015

La pressió social aconsegueix la retirada de cartells del #ApartheidSanitari

La pressió social aconsegueix la retirada de cartells que excloïen part de la població de l'atenció sanitària

Diverses entitats havien denunciat des de 2013 que els missatges contradeien la llei. L'ICS retira els cartells dissuasius d'urgències i explicita l'atenció sanitària per a tothom 

Article de La Directa: https://directa.cat/actualitat/pressio-social-aconsegueix-retirada-de-cartells-que-excloien-part-de-poblacio-de-latencio

A urgències del Centre d'Atenció Primària (CAP) Casc Antic de Barcelona, un cartell, signat pel Departament de Salut i l'Institut Català de la Salut (ICS), especifica que "tothom té garantida l'atenció sanitària”. A Manso, apareix una informació similar en pantalla. El missatge contrasta amb la línia que havien seguit fins ara un munt de CAPs i hospitals, on s'advertia que, per a qualsevol tràmit administratiu o assistencial, era imprescindible la targeta sanitària individual (TSI), de la que no disposen les persones que fa menys de tres mesos que estan empadronades o directament no ho estan.  

Aquesta exigència contradiu la mateixa normativa, que estableix que totes les persones, independentment de la seva situació administrativa i d'empadronament, tenen dret a ser ateses a urgències, en hospitals i ambulatoris, i tant les dones embarassades com els menors d'edat en iguals condicions que les persones amb nacionalitat espanyola.

Totes les persones, independentment de la seva situació administrativa i d'empadronament, tenen dret a ser ateses a urgències
 
Des de l''ICS han assegurat a la Directa que, finalment, els cartells explicitant l'atenció sanitària per a tothom es posaran progressivament a la resta de centres.



Des de 2013, la Plataforma per una Atenció Sanitària Universal a Catalunya (PASUcat) i altres entitats denuncien uns cartells que consideren “dissuasius” i, a banda de fer concentracions a diversos CAP, han presentat reclamacions i una queixa al Síndic de Greuges per desatenció en casos específics com les embarassades o l'accés a urgències. Per a Iko, metge i membre de la Plataforma, el canvi de missatge en alguns centres sanitaris és fruit del treball de les entitats i "sobretot de l'acompanyament i denuncia que ha fet el veïnat de cada barri".

Cobrament a urgències
Són nombrosos els centres on s'havien detectat cartells “dissuasius”: Sant Andreu, Manso, Horta, Raval nord, Roger de Flor o La Sagrera, i també a hospitals d'atenció d'urgències com Plató, Vall d'Hebron o Bellvitge. Però a més, en centres sanitaris com l'Hospital Clínic de Barcelona o el Trueta de Girona, s'hi especificava que sense targeta sanitària es facturaria la visita d'urgències. Davant missatges confusos, segons la campanya Jo Sí Sanitat Universal, hi ha persones que han deixat de demanar atenció sanitària.

El CAP Sanllehy, després d'una reclamació, va retirar el cartell i va valorar posar-ne un altre que fos més entenedor per a l'usuari. Però en canvi, a l'Hospital Clínic, encara entreguen un paper als pacients sense targeta sanitària, on s'especifica que “donat que vostè no té cobertura sanitària acreditada, haurà d'abonar el servei a l'alta”. El text concreta que la tarifa base és de 223 euros, només les proves bàsiques, i que si a posteriori es faciliten els documents d'acreditació, ja serà reemborsat l'import. Tant la Pasucat, com Jo Sí Sanitat Universal o la Taula del Tercer Sector ha denunciat reiteradament que s'han cobrat visites per atenció sanitària urgent, en alguns casos, fins i tot, prèviament a rebre l’atenció sanitària.

El mateix informe que la Pasucat va presentar l'octubre de 2014 per fer balanç de dos anys d'aplicació de Reial decret Llei 16/2012, posava sobre la taula alguns casos. D'un total de 72 incidències registrades d'exclusió sanitària, 22 eren menors d'edat i en el 36% dels casos s'havia facturat l'atenció, en 22 de 26 urgències, tot i estar garantida gratuïtament en la normativa estatal i catalana. Aleshores ja subratllaven que en molts casos s’havia dissuadit de l’atenció a persones sota l’amenaça de la facturació o obligant-les a signar un compromís de pagament.

La retirada dels cartells és només “una petita victòria”, puntualitza Iko, ja que “queda molt per aconseguir una vertadera atenció sanitària universal a Catalunya”. Precisament, la PASUCat està preparant un document amb propostes concretes dirigides al Govern de Catalunya i partits polítics per garantir una sanitat per a tothom.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada