dijous, 27 de novembre del 2014

Taller de Jo Sí Sanitat Universal sobre Exclusión Implicíta y Explicíta

Diumenge 30 de novembre a les 10h30
al Casal de Barri Pou de la Figuera (Sant Pere Més Baix, 70)

cartell_taller_exclusio_implicita_p
Després de les retallades –que no són per falta de diners sinó per desmantellar la sanitat pública– i després d’ha­ver derivat a la sanitat privada tot allò que trobaven ren­dible –no perquè no ho pogués assumir la cobertura pú­blica ja deteriorada sinó per poder embutxacar-se el pressupost públic–, només manca «obligar» a la població a resignar-se a una assegurança privada. Resulta impres­cindible excloure la gent de la cobertura pública, de mica en mica i de manera ordenada.
Les modificacions legals del 2012, el RDL 16/2012 del go­vern espanyol i la Instrucció 10/2012 del govern català, ens desposseeixen als legítims propietaris de la sanitat pública la condició de persones usuàries de ple dret, per degradar-nos a la condició d’assegurades o beneficiàries. El resultat ha estat l’exclusió explícita: de manera silen­ciosa i gradual, sectors vulnerables de la població que s’­han quedat sense la condició d’assegurat o beneficiari (gent en situació irregular, pares i mares de contribuents estrangers, ciutadans i ciutadanes de l’Estat espanyol re­sidents a l’estranger…) han quedat condemnats a la seva sort.
Però, no n’hi ha prou. Cal excloure també de manera més subtil a la gent que encara conserva la targeta. Així, amb el progressiu tancament de llits han incrementat encara més les llistes d’espera; s’han reduït plantilles i per tant s’han limitat les derivacions a especialistes; han creat copagaments de medicaments i proves diagnòstiques que no tothom pot pagar… Són moltes i diverses les maneres en què qualsevol pot quedar-se sense l’assistència sani­tària que necessita, és el què anomenem exclusió implí­cita.
Això vol dir que totes les persones som susceptibles de quedar excloses i, si no fem res per aturar-ho, tard o d’hora acabarem totes excloses. Aquest diumenge, treballarem en profunditat l’exclusió implícita. Esbrinarem com podem fer-hi front i quines eines tenim al nostre abast per evitar-la. Cal una estratègia!
I recordeu, com sempre, portar alguna contribució pel descans, així agafem forces per poder continuar.
Us hi esperem a totes i a tots!

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada